Valjevska pivara uspešno posluje

Bez autora
Jul 12 2011

Godinu dana od uvođenja stečaja u Valjevsku pivaru ta firma uspešno posluje. Sve obaveze u toj pivari se uredno izmiruju, a problem je jedino dug za kamate državi iz prethodnih godina, koja je sada vlasnik te pivare. Uredno se plaća uvoz hmelja iz Nemačke i staklenih boca iz Hrvatske, kao i nabavka energenata. Dug dobavljačima od osam miliona dinara je izmiren, a državi se duguje 900 miliona dinara, koje treba otplatiti za pet godina uz grejs period od godinu dana. Vlada Srbije bi do kraja godine, kao najveći poverilac, mogla da otpiše dug za kamate iz prethodnih godina, što bi omogućilo obezbeđivanje strateškog partnera i novu privatizaciju. Proizvodnja je u odnosu na 2010. godinu povećana 2,5 odsto i u 2011. godini trebalo bi da bude 90.000 hektolitara, ali je problem prodaja piva u konkurenciji velikih srpskih pivara, koje ulažu veliki novac u marketing i propagandu...

Valjevska pivara uspešno poslujeGodinu dana od uvođenja stečaja u Valjevsku pivaru ta firma uspešno posluje, kaže stečajni upravnik i vršilac dužnosti direktora Zoran Božić.

On je kazao da se sve obaveze u toj pivari uredno izmiruju i da je problem jedino dug za kamate državi iz prethodnih godina, koja je sada vlasnik te pivare.

"Uredno se plaća uvoz hmelja iz Nemačke i staklenih boca iz Hrvatske, kao i nabavka energenata", kazao je Božić.
Prema njegovim rečima, dug dobavljačima od osam miliona dinara je izmiren, a državi se duguje 900 miliona dinara, koje treba otplatiti za pet godina uz grejs period od godinu dana. 

"Vlada Srbije bi do kraja godine, kao najveći poverilac, mogla da otpiše dug za kamate iz prethodnih godina, što bi omogućilo obezbeđivanje strateškog partnera i novu privatizaciju", naveo je Božić. 

Kako je istakao, proizvodnja je u odnosu na 2010. godinu povećana 2,5 odsto i u 2011. godini trebalo bi da bude 90.000 hektolitara, ali je problem prodaja piva u konkurenciji velikih srpskih pivara, koje ulažu veliki novac u marketing i propagandu. 

"Broj radnika je sa 230 smanjen na 210, a još tri zaposlena bi trebalo da uzmu ponuđeni socijalni program kako bi bili ispunjeni delovi programa oporavka firme prihvaćenog posle uvođenja stečaja", rekao je Božić. 

On je kazao da su radnicima, kojima je nedostajalo pet godina do penzije isplaćene po četiri, a mlađim radinicima tri mesečne zarade po godini staža. "Zarade zaposlenima isplaćuju se redovno, svakog 15. u mesecu", naveo je Božić. 

Valjevsku pivaru je 2003. godine za 22 miliona dinara kupila beogradska Atlas grupa, a stečaj je u julu 2010. godine pokrenula Agrobanka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik